Standplaats

 

De beste plaats voor uw bloemen:

  • koel;
  • niet in de felle zon;
  • niet boven een verwarmingsbron;
  • niet op de tocht.

 

Gezellige standplaatsBloemen zijn helaas vergangelijk en u wilt er natuurlijk wel van kunnen genieten, dus de beste plaats is nog altijd een plaats waar u er zoveel mogelijk plezier van kunt hebben.

 

Bewaren op een donkere plaatsAls u een bos bloemen heeft gekocht die u nog enige tijd wilt bewaren. Bijvoorbeeld om later cadeau te doen, dan is de beste bewaarplaats een koele, donkere, vorstvrije ruimte. Bijvoorbeeld een kelder. Bloemen die koel bewaard worden, blijven nu eenmaal langer vers.

 

Bloemen en fruit gaan niet samen

Net als bij ons mensen hebben planten en bloemen hormonen die de groei en ontwikkeling regelen. Een van die hormonen is ethyleen, dat planten op meer manieren beïnvloedt, maar vooral dient om vruchten te laten rijpen en de veroudering te regelen.
Ethyleen versnelt dit proces; dus hoe meer ethyleen een plant bevat, des te sneller een vrucht zal rijpen en des te eerder de bloemen zullen verwelken.

Bloemen en fruit gaan niet samenBloemen en fruit zijn echter niet alleen gevoelig voor ethyleen, ze produceren het gasvormige hormoon ook zelf. Hoe slechter het gaat met een deel van een plant, des te meer ethyleen er wordt aangemaakt.
Als je een roos van een struik snijdt en cellen in de steel beschadigt, zal de ethyleenproductie al gauw op gang komen en de roos zal sneller verwelken dan in de tuin.
Dat geldt ook voor vruchten die veel te verduren krijgen; een stootje kan de ethyleenproductie en rijping al stimuleren.
Een ingedeukt stuk fruit in de fruitschaal of een geknakte bloem in een vaas maakt dus meer ethyleen aan, waardoor het hormoon zich verspreidt naar het overige fruit en/of bloemen.