Bolgewassen

 

KrokusEen bolgewas is een plant die overwintert door in een (ondergrondse) bol, in feite een bolvormige ophoping van vlezige bladeren, voedsel op te slaan. Een aantal bolgewassen zijn als voedingsmiddelen bekend, zoals ui en knoflook. Andere bolgewassen, de zogenaamde bloembollen, worden voor de sier gekweekt, zoals de tulp, hyacint, krokus, narcis en het blauwe druifje. Vooral in Nederland is de kweek van sierbolgewassen een aanzienlijke tak van bedrijvigheid.

AmarillysNaast bolgewassen voor de tuin bestaan er ook bolgewassen die speciaal voor bloei binnenshuis worden gekweekt, zoals Hippeastrum, beter bekend als de Amaryllis.

Bolgewassen worden (zonder bol) in droge toestand verhandeld. Ze worden vervoerd in emmers zonder water, zodat de groei hierdoor nagenoeg stil staat. Bij de bloemist worden ze in een klein laagje water gezet.

Ze zijn relatief goedkoop en staan bekend om hun korte levensduur. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Met de juiste verzorging en aandacht kunt u er langer van genieten.

De stengels van bolgewassen hebben sterk de neiging om een witte aanslag te krijgen op het gedeelte wat met water in aanraking is geweest. Kort de stengel daarom na aankoop minimaal 5 cm in. Hebben ze bij de bloemist toch in dieper water gestaan, spoel de stengel dan af met koud water.

TulpenVoornamelijk tulpen hebben de neiging om snel te gaan groeien zodra ze vocht krijgen en in de warmte komen, met als gevolg dat ze krom groeien. Dit betekend echter niet dat ze al uitbloeien. Plaats daarom tulpen in een diepe vaas met maximaal 5 cm water en gebruik snijbloemenvoeding.

Prik een gaatje in de stengel net onder de bloem. Dit is een veel gehoord en gegeven advies, om te voorkomen dat de stengels krom gaan groeien. De achterliggende gedachte is dat hierdoor de sapdruk in de stengel minder wordt en de tulp zo minder snel krom groeit.
Het gaatje zit echter boven in de stengel en het krom groeien gebeurt hieronder.
Planten hebben een herstellend vermogen, zeker als ze in de groei zijn. Het lekken van het gaatje word door de tulp snel hersteld. De cellen nemen vocht op en deze gaat zich strekken. (groei)


TIP
Als uw tulpen (te snel) krom gaan groeien.
Rol ze in een krant of nog beter bakpapier, dit neemt namelijk geen vocht op.
Zet ze minimaal 3 uur op een koele plaats in een laagje koel water.
Kort daarna de stengel opnieuw 5 cm in.